Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Η εγκύκλιος για τις πανελλήνιες του Υπουργείου Παιδείας

Μία εγκύκλιο με οδηγίες για τις πανελλαδικές εξετάσεις έβγαλε το Υπουργείο Παιδείας. Στην εγκύκλιο αναφέρονται οδηγίες για το πως και πότε (15/4 - 26/4) πρέπει οι υποψήφιοι να κάνουν δημιουργήσουν τον προσωπικό αριθμό ασφαλείας τους με τον οποίο και θα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία αλλά και τα δικαιολογητικά για τις ειδικές κατηγορίες.


Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΔΙΑΤΑΓΗΣ

Βγήκανε από το ΓΕΕΘΑ διευκρινιστικες οδηγίες για την προκήρυξη:

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΔΙΑΤΑΓΗΣ
 
α.Οι ημερομηνίες του Πίνακα ́ ́Η ́ ́ της Αίτησης Υπεύθυνης
Δήλωσης του υποψηφίου (Υπόδειγμα<<7>>) είναι αυτές που αναγράφονται στο
Παράρτημα <<Α>> της εγκυκλίου.
 
β.Από τα πιστοποιητικά του εθνικού δημοτολογίου, έχει αφαιρεθεί ο τρόπος κτήσης της ιθαγένειας. Θα γίνονται δεκτά πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, όπου θα προκύπτει η ιθαγένεια και ο χρόνος κτήσης της. Τα δικαιολογητικά που λαμβάνονται μέσω ΚΕΠ, είναι προϊόντα τηλεομοιοτυπίας (ΦΑΞ) και γίνονται δεκτά. Όσοι υποψήφιοι έχουν εξασφαλίσει πιστοποιητικό γέννησης σύμφωνα με υπόδειγμα παλαιοτέρων προκηρύξεων, για το τρέχον έτος μπορούν να τα υποβάλουν (θα γίνουν δεκτά). Σε κάθε περίπτωση το πιστοποιητικό, θα γίνεται δεκτό είτε έχει γίνει ταυτοπροσωπία (επικόλληση φωτογραφίας –
θεώρηση) από αρμόδια αρχή είτε όχι.
 
γ.Όσον αφορά στη βεβαίωση του Λυκείου, θα γίνονται δεκτές και βεβαιώσεις διαφορετικές από το υπόδειγμα 5, αρκεί να αναγράφονται η διαγωγή και ο κωδικός υποψηφίου και να υπάρχει η σφραγίδα του Λυκείου και η υπογραφή του Λυκειάρχη.
 
δ.Το Δελτίο Υγειονομικής Εξέτασης Υποψηφίου (Υπόδειγμα<<6>>) δεν αποστέλλεται με την Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση του υποψηφίου αλλά προσκομίζεται την πρώτη ημέρα των υγειονομικών εξετάσεων.
ε. Με το δεδομένο ότι οι υγειονομικές εξετάσεις θα πρέπει να έχουν γίνει εντός διμήνου προ των προκαταρκτικών εξετάσεων (παράγρ. 9 σελίδα Γ-2), θα γίνονται δεκτές εξετάσεις που θα πραγματοποιηθούν από την 15 Απριλίου 2013 και μεταγενέστερα.
 
στ. Διευκρινίζεται ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλλουν με καταληκτική ημερομηνία την 23η Απριλίου 2013, αναγράφονται στην παράγραφο 1 του παραρτήματος ‘’ΣΤ’’ (επίσης και στον πίνακα ‘’Ε’’ του υποδείγματος ‘’7’’ (σελ. Η-1-10)). Τα δικαιολογητικά της παραγράφου 2 στο παράρτημα ‘’ΣΤ’’ προσκομίζονται στην Σχολή επιτυχίας την ημέρα κατάταξης.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Σαρωτικές αλλαγές στο Λύκειο από τον Σεπτέμβριο

Βασικές αλλαγές στο Λύκειο, που παραπέμπουν στη δομή που είχαν η Β' και η Γ' Λυκείου αρκετά χρόνια παλιότερα, προτείνονται από ειδική επιτροπή του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Β' Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής παιδείας, ενώ στην Γ' Λυκείου καταργούνται οι κατευθύνσεις και αντικαθίστανται από τρεις κύκλους σπουδών. Τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται σε 4 από 11 που διδάσκονται σήμερα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι τρεις κύκλοι σπουδών θα εστιάζουν: ο 1ος στις Κλασικές και Ανθρωπιστικές επιστήμες, ο 2ος στις Θετικές, Τεχνολογικές και στις Επιστήμες Υγείας και ο 3ος στις Οικονομικές, Κοινωνικές και Πολιτικές.

Τα μαθήματα γενικής κατεύθυνσης θα μειωθούν σε 4 από 11 που είναι σήμερα. Θα μείνουν η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τα Μαθηματικά, η Ιστορία και η Φυσική Αγωγή με 11 ώρες διδασκαλίας. Αρχαία, Φυσική, Βιολογία, Ξένη Γλώσσα, Θρησκευτικά και Κοινωνιολογία φεύγουν από το πρόγραμμα γενικής παιδείας της τελευταίας τάξης του Λυκείου, ενώ δεν υπάρχουν μεταξύ των τριών κύκλων κοινά μαθήματα επιλογής που θα επέτρεπαν την κινητικότητα των υποψηφίων.

Η Ξένη Γλώσσα μένει ως μάθημα επιλογής και στους τρεις κύκλους σπουδών. Η Κοινωνιολογία είναι βασικό μάθημα του 1ου και του 3ου κύκλου, καθώς διατίθεται σε ενιαίο πακέτο μαζί με Εισαγωγή στο Δίκαιο και Πολιτειακούς Θεσμούς, εναλλακτικά με δεύτερο πακέτο δύο μαθημάτων, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία για τους μαθητές του 1ου κύκλου ή Ειδικά Θέματα Οικονομίας και Αρχή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων για τους μαθητές του 3ου κύκλου.

Το μάθημα των Θρησκευτικών δεν υπάρχει στην Γ' Λυκείου, παραμένει δίωρο στην Α' Λυκείου και μονόωρο στην Β' Λυκείου και αλλάζει τίτλο, σε Θρησκεία και Κόσμος.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι 5 για τον 1ο κύκλο, και 6 για τον 2ο και τον 3ο κύκλο. Οι ώρες διδασκαλίας τους θα είναι 20 και το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας είναι 33 -κατά 2 περισσότερες από το σύνολο των ωρών του σημερινού προγράμματος.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Β' Λυκείου μετατρέπεται σε τάξη γενικής παιδείας, χωρίς κατευθύνσεις και κύκλους. Περιέχει μόνο δύο πακέτα επιλογής με δύο μαθήματα έκαστο, τα οποία παραπέμπουν στον παλιό διαχωρισμό του Λυκείου σε πρακτικό και κλασικό.

Έτσι, οι μαθητές της Β' Λυκείου θα μπορούν να επιλέξουν είτε Ειδικά Μαθήματα Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Ιστορία, είτε Ειδικά Θέματα Μαθηματικών και Φυσικής. Οι ώρες διδασκαλίας θα είναι 33, ενώ σήμερα είναι 35.

Σε ό,τι αφορά την Α' Λυκείου, προστίθεται δύο μαθήματα: Πολιτειακή Παιδεία - Οικονομικά - Κοινωνιολογία και 2η Ξένη Γλώσσα, αυξάνοντας το σύνολο των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 32 που είναι σήμερα σε 34.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η πρόταση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο.

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Προκήρυξη '13

Βγήκε από το ΓΕΕΘΑ η προκήρυξη για εισαγωγή υποψηφίων σε στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014

Η προκήρυξη

Οποιαδήποτε απορία έχετε, ρωτήστε μας στην ομάδα μας στο facebook ( www.facebook.com/groups/395455753814035 ) ή στείλτε μας e-mail στην διεύθυνση: stratiotikessxoles@gmail.com